sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Värjäämis- ja kankaanpainanta kokeiluja 7.luokkien kanssa



 Kevään kiireissä en sitten ehtinyt päivittämään kuulumisia tai laittamaan lopuista valmistuneista töistä kuvia. Kaikilla oppilaillakaan ei harmillisesti ollut aikaa kevään viimeisillä tunneilla päivittää tänne tekemisiään. Kevät kuitenkin meni 6.luokkalaisilla yläosan vaatteita tehden ja 7.luokkalaisilla alaosan vaatteiden parissa ja neuletöiden, joiden teemana oli asuste loppuun saattamisessa. Viimeisillä kerroilla letiteltiin myös hiuksia ja pidettiin tietenkin arviointikeskusteluja. 9.luokkalaiset tekivät lopputöitään ja 8.luokkalaiset omia projekteja vaatetuksen tai sisustusjuttujen parissa. 

Nyt kuitenkin syksy on lähtenyt tohinalla käyntiin 7.luokkalaisilla värjäämisen ja kankaanpainannan parissa. Teemana leimasinpainanta, teippipainanta, aurinkovärjäys ja shiborisolmuilu.



 Omaan leimasimeen haimme idean postikortista. Postikorteista etsittiin yksityiskohtaa tai ideaa leimasimen lähtökohdaksi ja luonnosteltiin erilaisia leimasin kuvioita. Tavoitteena oli tehdä leimasin, jonka avulla pystyisi valmistamaan kankaaseen painokuvio raportin. Ideoita haimme myös luokkien pinteresteistä ja se on kyllä oivallinen väline näyttää monipuolisesti esimerkkejä sekä hakea inspiraatiota. Leimasimen valmistimme kuvataiteesta tutulle pressprintille. Kuulemma finnfoam toimisi leimasimen valmistuksessa myös hyvin, mutta sitä testaillaan sitten seuraavalla kerralla. 

Luokkaan valmistelin aina ennen tuntia työpisteet eri tekniikoille. Oman leimasimen lisäksi tuli painaa kangas jollakin valmiilla leimasimella (esimerkiksi perunalla, appelsiinilla, omenalla yms.). Lisäksi jokainen kokeili aurinkovärjäystä, teippipainantaa sekä shiborisolmuilua. Shiborit saatiin vasta solmittua ja ensi kerralla sitten keitellään ne väreissä. Työpajan ideana on luova ja kokeileva tekeminen. Seuraavaksi alamme suunnittelemaan kankaista säilytintä.


























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti